Jika Tak Dipecahkan Ruyung, Mana Nak Dapat Sagunya

Ha keluarlah peribahasa belajaq subjek BM masa sekolah dulu. Ni bukan nak buat karangan Bahasa Melayu tau, ni satu kisah yang di doakan menjadi inspirasi buat semua wanita, ibu dan terutama sekali yang bergelar suri rumah.

Ini kisah Cik Wanie. Seorang wanita yang pernah bekerjaya tetap sebagai pensyarah yang membuat keputusan terbesar dalam hidup untuk bergelar suri rumah sepenuh masa demi masa depan anak-anak.

Kisah ini bermula selepas kejatuhan teruk dimana selepas berhenti keja, suami pulak diberhentikan. Struggle mencari pendapatan dengan membawa teksi, sehingga barang rumah ada yang terpaksa dijual, menumpang kasih berteduh di rumah mak dan akhirnya Allah buka pintu rezeki suami untuk bekerja tetap di Genting.

Episod bermula selepas berpindah keluar dari rumah mak, masuk ke rumah sewa baru. Sehelai sepinggang. Tiada perabot. Malah baju pun basuh tangan. Tiada peti ais selama 3 bulan pertama. Makanan beli hari-hari, masak dan habiskan. Tak boleh simpan.

Berdikit-dikit beli barang rumah satu persatu satu. Motivasi mencari pendapatan adalah untuk menjadikan rumah ku syurga ku supaya anak-anak tidak hanya tinggal hanya dalam rumah kosong!

Wajib ada pendapatan sendiri. Cik Wanie bercakap dengan diri sendiri. Kisah lampau membuatkan hati seorang wanita ini kuat dan tabah.

Begitulah, masa mula-mula pindah dulu, ruang ni ruang yang kosong, hanya ada satu carpet. Ada satu rak buku tinggalan penyewa sebelum ni. Dan dengan satu meja lipat budak-budak mulakan tusyen dirumah dengan hanya seorang pelajar.

Namun tidak cukup dengan tusyen, kerana Allah rezekikan mengandung anak ke-3. Penatnya hanya Allah saja yang tahu. Jagakan 2 budak kecik yang semakin melasak dan mengandung memang satu dugaan buat Cik Wanie.

Terfikir untuk mulakan bisnes online bila melihat ramai suri rumah yang berjaya dengan bisnes online.

Gigih mulakan bisnes online, dengan satu tepon dah nak nazak.
Walaupun masuk dalam umah, line telefon, internet macam siput sedut. Kadang-kadang tak boleh nak sedut pun. πŸ˜‚

Tapi cita-cita nak buat bisnes online kan! πŸ˜‚

Namun.
Syukur!.

Setelah beberapa percubaan menjual, jual buku, jual tudung secara dropship, Allah izinkan
Dipertemu dengan Bisnes Ellsee.

Yang juga Cik Wanie bermula daripada bawah.

Dropship!.
Kemudian ejen.
Alhamdulillah Sekarang menjadi stokis.

Belajar macam mana nak urus bisnes, Bina Team Ellseekebabomz. Bagaimana menguruskan team, macam mana nak handle training online. Teknik nak close sale pantas, sesi sharing dalam group. Projection berapa pendapatan nak dapat. Oh My Everything lah!

Mula ambil stok dari hanya 2 botol sampailah sekarang beratus ketul.

Mula dengan seketul telefon buruk, sekarang dah boleh punyai work station kecil dirumah.

Dari gunakan telefon buruk, sekarang dah beh ada laptop, ada printer, dulu urusan penghantaran sepenuhnya perlu ke pejabat pos, tak kira hujan letih atau tak, yang penting barang jualan perlu dihantar, sekarang dah ada tempat khas untuk urusan penghantaran hanya dari rumah.

Satu perjalanan yang penuh cabaran pastinya! Tiada perkara mudah.

Namun semuanya bermula hanya dari langkah pertama.

Tanpa putus asa, Founder, Team lLeader malah Ceo Ellsee dengan sungguh-sungguh menunjukkan jalan bagaimana menjadi seorang businesswoman.

Ya Businesswoman. Bukan lagi hanya sekadar suri rumah biasa-biasa.

Bersama ini, Insha Allah Cik Wanie nak jemput kekawan yang berminat nak mulakan bisnes tapi belum tahu hala tuju, bersama Cik Wanie pimpin tangan untuk memulakan kerjaya sebagai bussinesswoman.

Becoming a housewife is no longer a lonely journey but it is a new path that can make u a better person.

Always BELIEVE.
If There’s a Will
There’s Always A Way.

Cik Wanie selalu ingatkan diri sendiri.

“I’m no longer a typical housewife but a brand new succesful bussinesswoman with a clear vision and mission in my life.”

With Ellsee,
Cinta Hati Wanita.
For Sure!

Insha Allah. ❀️

Berminat nak mulakan bisnes bersama Ellsee?

Klik sini untuk sampai terus ke hati Cik Wanie untuk dibantu. πŸ‘‡

Lawati juga Web Team Ellseekebabomz di siniπŸ‘‡

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart